trygonometria pomocy
Pan X: Rozwiązać równanie
√3cosx=1+sinx w przedziale <0,2π>
podnioslem do kwadratu:
3cos
2x=1+2sinx+sin
2x
.
.
.
.
.
po drodze za cosinus kwadrat 1−sinus kwadrat wstawiłem
.
.
.
sin
2x=t
.
.
.
te kroki doprowadziły mnie do równania 2t
2+t−1=0
| | 1 | | π | | 5π | |
sinx= |
| ======>>>> x= |
| lub x= |
| I TO ROZWIAZANIE WG ODPOWIEDZI NIE PASUJE WGL |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
NIE WIEM DLACZEGO
| | 3π | |
sinx=−1 =========>>>> x= |
| |
| | 2 | |
22 sie 22:10
Saizou :
coś prostszego
x=1 podnosimy do kwadratu
x
2=1
x
2−1=0
(x+1)(x−1)=0
x=1 lub x=−1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
√3cosx=1+sinx
√3cosx−sinx=1 /:2
22 sie 22:20
Mila:
cos(5π/6)<0 a prawa strona jest nieujemna.
| 5π | |
| nie spełnia równania. |
| 6 | |
Przy podnoszeniu do kwadratu obu stron równania musisz mieć pewność , że obie strony równania
są nieujemne ,
w przeciwnym przypadku otrzymujesz pierwiastki obce ( nie spełniające równania).
Trzeba sprawdzić czy otrzymane liczby spełniają równanie.
Mogłeś wybrać inną metodę.
22 sie 22:24
Pan X: Dziękuję bardzo
23 sie 00:01