Rozkład wielomianu
Ser: Widziałem przy pewnym zadaniu jak użytkownik paziówna rozłożyła wielomian x3 − 3x − 2 = 0
w taki oto sposób: (x − 2)(x2 + 2x + 1) = 0
Jest to poprawne, ale moje pytanie brzmi jaką metodą to zrobiła, bo mi wychodzi dzielenie z
resztą.
22 sie 22:02
Mila:
x3−3x−2=0
W(2)=23−3*2−2=0
Schemat Hornera
1 0 −3 −2 x=2
1 2 1 0
x3−3x−2=(x−2) *(x2+2x+1)= (x−2)*(x+1)2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Zwykłe dzielenie:
(x3+0*x2−3x−2) : (x−2)=x2+2x+1
−(x3−2x2)
−−−−−−−−−−−−−−
2x2−3x
−( 2x2−4x)
=========
1x−2
−(x−2)
====
0
22 sie 22:12
Ser: Dziękuję Mila, teraz widzę gdzie robiłem błąd.
22 sie 22:54
Mila:
22 sie 22:57
Michał: Można omijać Hornera w takich przykładach
Szukasz pierwiastka w dzielnicach wyrazu wolnego
2
Więc "podzielimy" przez x − 2
Czyli wyciągasz x−2 z wielomanu
x2 (x −2) + 2x (x −2) + (x −2)
I przed nawias x − 2
(x−2)(x2 + 2x + 1) = 0
Może Ci się spodoba ten sposób jakby wielomiany na maturze były
22 sie 23:20