CAŁKA
mcqk: całka ∫ x3 * e(x2) dx, zrobiłem przez czesci u = ex2 v' = x3
u' = 2xex2
v = 1/4x4
co dalej?
22 sie 20:36
22 sie 20:37
mcqk: ale całość czy krok po wykonaniu przez cześci?
22 sie 20:39
mat: | | 1 | |
∫x3ex2dx={x2=t, 2xdx=dt}=∫ |
| tetdt |
| | 2 | |
22 sie 20:40
karty do gry : Całość.
22 sie 20:40
mcqk: no to za t podstawie x2 a co z tym x3?
22 sie 20:42
karty do gry : x3 = x2 * x.
22 sie 20:42
mcqk: to nie będzie wtedy po prostu 1/2 e*t ?
22 sie 20:44
Mariusz:
Można też bez podstawnienia tylko źle rozdzielił na części
22 sie 20:45
karty do gry : ∫ x2 * ex2 * x dx = | t = x2| = ∫ t * et * 12 dt
22 sie 20:45
mcqk: ok juz wiem, a na części jak?
22 sie 20:46
Jerzy:
v' = et u = t
v = et u' = 1
22 sie 23:07
Mariusz:
Poprawne rozdzielenie na części to
∫ x
3 * e
x2 dx
u=x
2 dv=xe
x2dx
26 sie 09:05