Liczby -2 i 4 są miejscami zerowymi funkcji
Janek: Liczby −2 i 4 są miejscami zerowymi funkcji f(x) = −1/2(x2) + bx + c.
a) Wyznacz współczynniki b i c, ̶a̶ ̶n̶a̶s̶t̶ę̶p̶n̶i̶e̶ ̶n̶a̶s̶z̶k̶i̶c̶u̶j̶ ̶w̶y̶k̶r̶e̶s̶
̶f̶u̶n̶k̶c̶j̶i̶ ̶f̶.̶
b) Dla jakich wartości x wykres funkcji leży powyżej wykresu finkcji g(x)= x + 2
To zadanie mnie pokonało, nie mam zielonego pojęcia jak się za nie zabrać.
22 sie 14:30
Milo: a) postać iloczynowa:
| | 1 | |
f(x) = − |
| (x+2)(x−4) − wymnóż i odczytaj wartości b i c |
| | 2 | |
b) f(x) > g(x)
| | 1 | |
− |
| x2 + bx + c > x + 2 dla obliczonych wartości b,c |
| | 2 | |
22 sie 14:35
Janek: O faktycznie, jejku dziękuję.
22 sie 14:40