Rachunek prawdopodobieństwa, 1 rok studiów
Norbertinii: W misce znajdują się 3 pomidory, 4 ogórki i 9 rzodkiewek. Po 2 warzywa każdego typu są
niedojrzałe.
Najpierw losujemy warzywo, a następnie sprawdzamy jego dojrzałość.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowaliśmy niedojrzałego pomidora?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowaliśmy niedojrzałe warzywo to była to rzodkiewka?
Z góry prześlicznie dziękuje
22 sie 12:08
22 sie 12:42
Blee:
Ps. W (b) raczej miala byc tresc [...] wylosowalismy rzodkiewke pod warunkiem ze wylosowano
niedojrzale
22 sie 12:43
Aleksik: a moglbys wytlumaczyc czemu w (b) jest 2+2+2
22 sie 12:45
Blee:
Bo kazde wazywo ma 2 niedojrzale ... wiec w sumie masz 6 niedojrzalych warzyw
22 sie 12:49
Pytający:
Prawdopodobieństwo warunkowe rozpisujesz:
| | P(A∩B) | | |A∩B| | |
P(A|B)= |
| = |
| |
| | P(B) | | |B| | |
↑
"A pod warunkiem B"
Więc jeśli Ci to ułatwi:
A − wylosowano rzodkiewkę
B − wylosowano niedojrzałe warzywo
A∩B − wylosowano niedojrzałą rzodkiewkę (o dziwo, będącą warzywem)
| | |A∩B| | | 2 | |
P(A|B)= |
| = |
| |
| | |B| | | 2+2+2 | |
22 sie 13:18
Aleksik: | | 1 | |
powiem szczerze, nie rozumiem tego B. Mi wychodzi w obu podpunktach |
| tak na logike... |
| | 8 | |
22 sie 13:19
Aleksik: no to teraz jakos to ma rece i nogi bo rozpisales okeeeej wiec tak musi byc.
22 sie 13:20
Jerzy:
|A| = 2
|B| = 6
|A∩B| = 2
i czego tu nie rozumiesz ?
22 sie 13:21
Aleksik: IAI = 2, dlaczego? skoro rzodkiewek jest 9? B rozumiem..
22 sie 13:24
Jerzy:
Upss ... moja pomyłka, oczywiście 9.
22 sie 13:25
Aleksik: rozumiem ze 2, bo chodzi tu o to ze bierzemy 2 niedojrzale rzodkiewki tak?
22 sie 13:25
Aleksik: to ja juz nie wiem Jerzy.. mozesz to rozpisac prawidlowo? poprosze
22 sie 13:26
Norbertinii: jak 9, skoro mamy tylko 2 niedojrzałe rzodkiewki, także |A|=2 tylko dlaczego |B| = 6, skoro w
poleceniu
jest napisane, że najpierw losujemy warzywo, a później sprawdzamy jego dojrzałość.
22 sie 13:26
Jerzy:
A − wyciagamy rzodkiewkę , czyli |A| = 9 ( nieistotne w obliczeniach )
B − wyciagamy niedojrzałe warzywo, czyli: |B| = 6
A∩B − wyciągamy niedojrzałą rzodkiewkę , czyli: IA∩B| = 2
( bo są dwie niedojrzałe rzodkiewki )
22 sie 13:29
Norbertinii: dobra Jerzy, teraz to już kompletnie nic nie rozumiem, w takim razie jakie jest rozwiązanie?
22 sie 13:29
Adamm: ale |A| liczyć nie trzeba, nie mąć mu w głowie
22 sie 13:30
Jerzy:
Dokładnie takie , jak napisał Pytający 13:18
22 sie 13:31
Norbertinii: dzięki adam xD
22 sie 13:31
Blee:
Jakie jest prawdopodobienstwo wyciagniecia rzodkiewki gdy wiemy ze wyciagnelismy niedojrzale
warzywo:
Na chlopski rozum : wycisgnelismy niedojrzale warzywo (jest ich w sumie 6 sztuk). Jaka jest
szansa ze to bedzie rzodkiew (2 sztuki) ?
22 sie 13:31
Jerzy:
Napisałem wyrażnie: " nieistotne w obliczeniach"
22 sie 13:31
Adamm: 2+2=4 też jest nieistotne w obliczeniach
22 sie 13:34
Aleksik: Adam daj spokoj, bo zaraz nic nie zrozumiem xd
22 sie 13:35
Norbertinii: Dobra Panowie, dziękuje za pomoc, nie będę podważał waszych teorii, mam nadzieje, że logika
nas nie zawiedzie, do później
22 sie 13:35
Jerzy:
| | |A∩B| | |
Milczymy tu również na temat: |Ω| = 16 , a przecież P(A∩B) = |
| , |
| | |Ω| | |
22 sie 13:37
Norbertinii: 
22 sie 13:42
Jerzy:
Popatrz 13:18 pierwszy wzór , tam właśnie |Ω| sie skraca.
22 sie 13:55