rownanie tryg.
5-latek: 6ctg
2x−4cos
2x=1 zalozenie sin
2x≠0
6cos
2x−4cos
2xsin
2x−sin
2x=0
sin
2x= 1−cos
2x
6cos
2x−4cos
2x(1−cos
2x)−(1−cos
2x)=0
6cos
2x−4cos
2x+4cos
4x−1+cos
2x=0
4cos
4x+3cos
2x=0
cos
2x(4cos
2x+3)=0
| | π | |
cos2x=0 to cosx=0 to x= |
| +kπ |
| | 2 | |
| | 3 | |
4cos2x+3=0 to cos2x= − |
| brak rozwiazan |
| | 4 | |
22 sie 08:54
Jerzy:
Zgubiłeś 1 ( 6 linijka )
22 sie 08:58
5-latek: tak masz racje
To juz dokoncze .
Teraz mam pytanie
6cos
2x−4cos
2xsin
2x−sin
2x =0
Moge to podzielic przez cos
2x i wtedy otrzymam
6−4tg
2x−tg
2x=0 ?
I nastepne pytanie
Jesli sobie wyraze cosx przez ctgx to
| | ctg2x | |
wtedy cos2x= |
| |
| | 1+ctg2x | |
22 sie 09:16
Jerzy:
I wersja:
4cos4x + 3cos2x − 1 = 0 ( i podstawienie cos2x = t)
II wersja:
6 − 4tg2x − tg2x = 0 ⇔ 6 − 5tg2x = 0
22 sie 09:22
Jerzy:
Upss .... masz źle .... po podzieleniu przez cos2x dostajesz: 6 − 4sin2x − tgx = 0
22 sie 09:31
Jerzy:
oczywiście tg2x na końcu.
22 sie 09:32
5-latek: 6ctg
2x(1+ctg
2x)−4ctg
2x= 1+ctg
2x
6ctg
2x+6ctg
4x−4ctg
2x−ctg
2x−1=0
6ctg
4x−ctg
2x−1=0
ctg
2x=k
6k
2−k−1=0
Δ=25
| | 1−5 | | 4 | | 1 | |
k1= |
| = − |
| = − |
| (to rozwiazanie odpada |
| | 12 | | 12 | | 3 | |
| | 1 | |
ctgx= − |
| to x= −75o+kπ |
| | 4 | |
Dobrze ?
22 sie 09:38
5-latek: Ale przy tym pierwszym bym pojechal
22 sie 09:45
Jerzy:
Sugerowałbym pierwszą wersję .
22 sie 09:48
5-latek: Dobrze
22 sie 09:50