rownanie trygonometryczne
5-latek: Rozwiaz rownanie
dla cosx≠0
Po spraowadzeniu do wspolnego mianowika
| sin2x−3cosx+3cos2x | |
| =0 |
| cos2x | |
to sin
2x−3cosx+3cos
2x=0
1−cos
2x−3cosx+3cos
2x=0
2cos
2x−3cosx+1=0
cosx=t
2t
2−3t+1
Δ= 1
t
2= 1
cosx= 1 to x= 0+2kπ i k∊C
| | π | | π | |
cosx= cos |
| to x= |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
lub
| | π | | 5 | |
cosx= cos 2π− |
| to x= |
| π+2kπ |
| | 3 | | 3 | |
21 sie 23:21
Mila:
cosinus jest funkcją parzysta.
łatwiej jest tak:
21 sie 23:29
5-latek: czyli rozumiem ze sposob rozwiazania jest dobry ?
21 sie 23:31
5-latek: Milu
zadania sa ze starego zbioru zadan i odpowiedzi mam jeszcze w mierze katowej
Ale sie zgadzaja bo mam
x= 360o*k
x= ±60o+k*360o
21 sie 23:35