1. Wyznacz współrzędne punktu A1 będącego obrazem punktu A w symetrii środkowej
Krystian: 1. Wyznacz współrzędne punktu A1 będącego obrazem punktu A w symetrii środkowej względem punktu
P jeśli:
a) A(−3,0) P(−1,2)
b) A(0,−2) P(−2,1)
jak to obliczyć krok po kroku
21 sie 19:52
Adamm:

a)
przesuńmy całą płaszczyznę, tak by P przesunęło się na (0; 0)
czyli o wektor v=[1; −2]
wtedy A przesunie się na punkt A'=(−2; −2)
odbijamy względem początku współrzędnych, czyli wspł. x na −x a y na −y, dostajemy punkt
(2; 2)
dalej musi przesunąć płaszczyznę z powrotem, czyli o wektor −v=[−1; 2]
A
1=(1; 4)
21 sie 20:30
Mila:

Można tak:
b) A(0,−2) P(−2,1)
A'(x,y)− punkt symetryczny do A względem punktu P
P jest środkiem odcinka AA'
x=−4 i 2=−2+y, y=4
A'=(−4,4)
21 sie 20:45