Podj miejsce zerowe
Fatarun: f(x)=√lxl−3x+3
Podaj MZ
Dziedzinę znamy R−{−3}
21 sie 19:43
Adamm: no ta dziedzina jest raczej kiepska
21 sie 19:46
Fatarun: Dziedzina na podstawie mianownika
w≠0
x+3≠0
x≠−3
więc Df:x∊R−{−3}
Pytanie: Jakie będą miejsca zerowe na podstawie licznika?
√lxl−3=0/ 2 − potęguję stronami
lxl−3=0
x−3=0 v −x−3=0
x=3 v x=−3
Wiedząc że −3 nie należy do dziedziny MZ = {3}
PROSZĘ o potwierdzenie poprawności rozwiązania.
21 sie 21:42
Adamm: podstaw sobie x=1, bo według ciebie jeden należy do dziedziny
21 sie 21:56
Fatarun: Aha czyli jeszcze jedno założenie do dziedziny z pierwiastkiem, to było tak od razu.
√w to w≥0
lxl−3≥0 v −x−3≥0 pamiętam z mianownika x≠−3
x≥3 v x≤−3
to dziedzina x∊ (−∞,−3)u<3,∞)
Czyli MZ={3}
Czekam na potwierdzenie, ale raczej tak. THX
21 sie 22:30
Adamm: może być
21 sie 22:38
LWG: O pomoc poproś Antoniego Szubargę z RPA. Antek jest moim kumplem.
21 sie 22:51