Pytanko o miejsca zerowe
Janek: Cześć wszystkim,
Mam pytanko, jak mogę szybciej sprawdzić czy dana funkcja ma miejsca zerowe.
Przykład: f(x) = (x−2)2 + (x + 2)2 + (x−3)2
Oczywiście na samym początku zacząłem "zbierać" domniemane miejsca zerowe,
ale potem kiedy obliczyłem Δ, okazało się, że była < 0.
21 sie 19:00
karty do gry : a2 + b2 + c2 = 0 gdy a = b = c = 0
21 sie 19:01
Janek: Czyli o ile dobrze zrozumiałem, jeden z tych nawiasów musiałby być rożny od zera?
21 sie 19:26
karty do gry : f(x) będzie zerem tylko wtedy kiedy wszystkie 3 nawiasy będą jednocześnie 0
Wtedy musi być :
x − 2 = 0 i x + 2 = 0 i x −3 = 0 \
x = 2 i x = −2 i x = 3
21 sie 19:30
Janek: Dobra dzięki, już teraz mam pewność co i jak.
21 sie 19:34