Oblicz pole koła opisanego na trójkącie ABC o współrzędnych
krystian: Oblicz pole koła opisanego na trójkącie ABC o współrzędnych A=(−4;−3), B=(8;−3), C=(0;5)
prosił bym o użycie wzorów z tablic maturalnych
21 sie 18:15
Mila:

Różne są sposoby;
Np. tak:
A=(−4;−3), B=(8;−3), C=(0;5)
1) Najpierw sprawdzimy czy trójkąt jest prostokątny.
|AB|=|8+4|=12
|AC|=
√(0+4)2+(5+3)2=
√16+64=
√80
|BC|=
√(0−8)2+(5+3)2=
√64+64=
√128
144≠80+128 nie jest
2) Środek okręgu opisanego na trójkącie leży na przecięciu symetralnych boków trójkąta.
Symetralna boku AB:
x=2
symetralna BC:
√(x−8)2+(y+3)2=
√(x−0)2+(y−5)2⇔
x
2−16x+64+y
2+6y+9=x
2+y
2−10y+25
−16x+64+6y+9=−10y+25
−16x+16y=−48/:16
−x+y=−3
y=x−3
3)
punkt przecięcia symetralnych
x=2
y=2−3=−1
S=(2,−1)
4) promień
R=
√22+62=
√40
5) P=40π
21 sie 18:43
krystian: Dane są trzy wieerzchołki rombu ABCD: A(−1,−2),B(4,−2)C(1,2)
a)Wyznacz współrzędne wierzchołka D
b)Napisz równania ogólne prostych w których zawierają się przekątne rombu
c)Napisz równania ogólne prostych w których zawierają się boki rombu
d)oblicz pole rombu ABCD.
21 sie 18:56
Mila:

A(−1,−2),B(4,−2),C(1,2)
1) BC
→=[−3,4]
A(−1,−2)→T
[−3,4]⇒D=(−1+(−3);−2+4)=(−4,2)
2) równania przekątnych
AC:
A(−1,−2),C(1,2)
y=ax+b
−2=−a+b
2=a+b
Dodaję stronami: 2b=0, b=0
a=2
AC: y=2x równanie kierunkowe
2x−y=0 równanie ogólne
BD:
Przekątne są prostopadłe: B(4,−2),D(−4,2)
| 1 | | 1 | |
y=− |
| x+b i 2=− |
| *(−4)+b, b=0 (widac z rysunku) |
| 2 | | 2 | |
2y=−x
BD:
x+2y=0
3) dokończ
| |AC|*|BD| | |
4) dokończ P= |
| |
| 2 | |
21 sie 20:18