Całka p{4-x^2}
Zielony: Witam, jak policzyć taką całkę? ∫√4−x2dx
Wyszła mi ona z zadania o liczeniu objętości bryły 4√4−x2 dookoła osi OX.
21 sie 17:51
Mariusz:
Przez części całkując jedynkę
21 sie 18:07
Zielony: Tzn jak? Nie rozumiem.
21 sie 18:10
Mariusz:
| | x(−x) | |
∫√4−x2dx=x√4−x2−∫ |
| dx |
| | √4−x2 | |
| | 4−x2−4 | |
∫√4−x2dx=x√4−x2−∫ |
| dx |
| | √4−x2 | |
| | 4 | |
∫√4−x2dx=x√4−x2−∫√4−x2dx+∫ |
| dx |
| | √4−x2 | |
| | 1 | | 1 | |
2∫√4−x2dx=x√4−x2+4 |
| ∫ |
| dx |
| | 2 | | √1−(x/2)2 | |
| | x | |
2∫√4−x2dx=x√4−x2+4arcsin( |
| ) |
| | 2 | |
| | 1 | | x | |
∫√4−x2dx= |
| x√4−x2+2arcsin( |
| )+C |
| | 2 | | 2 | |
21 sie 18:12
Zielony: Dzięki
21 sie 18:18
Mariusz:
Zielony jeśli chciałbyś sprowadzić te całki do całek z funkcji wymiernej
to możesz zastosować podstawienia
1. a>0
√ax2+bx+c=t−√ax
2. a<0
Tutaj możesz założyć że b2−4ac>0 inaczej trójmian kwadratowy
przyjmował tylko wartości ujemne, zapisujesz trójmian kwadratowy w postaci iloczynowej
a następnie podstawiasz
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
W tym przypadku jednak sprowadzenie do całki z funkcji wymiernej
wymagałoby więcej obliczeń niż całkowanie przez części
21 sie 18:29