Szereg Fouriera
aniko: Hej mam takie zadanko.
Rozwinąć w szereg Fouriera według sinusów w przedziale (0,π)
funkcję f(x)=cos(kx), gdzie k jest dowolną liczbą naturalną.
wiem, że funkcja cosinus jest funkcją parzystą. czyli teoretycznie współczynnik b
n powinien mi
się zerować.
Ale mam rozwinąc moją funkcję wg. sinusów na przedziale (0,π) czyli muszę zrobić niej funkcję
nieparzystą

Mógłby mnie ktoś naprowadzić jak to zrobić ?
Z góry dziękuję za pomoc
21 sie 16:43
aniko: ktoś coś ?
21 sie 21:03
piotr: Po przedłużeniu f(x) z przedziału (0, π) na przedział (−π, π)
mamy szereg odpowiadający f(x):
∑b
n sin(nx)
gdzie
| 1 | | 2 | |
bn = |
| ∫−ππf(x) sin(n x) dx = |
| ∫0πf(x) sin(n x) dx = |
| π | | π | |
| 2 | |
= |
| ∫0πcos(k x) sin(n x) dx = |
| π | |
| 2 (k*sin(π k)*sin(π n) + n*cos(π k)*cos(π n) − n) | |
= |
| = |
| π(k2−n2) | |
| 2 n ((−1)n*cos (π k )−1) | |
= |
| |
| π (k2−n2) | |
21 sie 21:47
aniko: dziękuje bardzo

Czyli, teoretycznie, jeżeli mam podane w zadaniu rozwinąć daną funkcję w szereg fouriera wg.
sinusów na przedziale (0,π),
| 2 | |
to zawsze mam an=0 a bn= |
| ∫0 π f(x) * sin(nx)dx |
| π | |
| 2 | |
a w przypadku cosinusów bn=0, an= |
| ∫0 π f(x) * cos(nx)dx |
| π | |
dobrze rozumiem ?
21 sie 22:34
piotr: a w przypadku cosinusów
mamy jeszcze:
| 1 | | 1 | |
a0 = |
| ∫−ππf(x) dx = |
| ∫0πf(x) dx |
| 2π | | π | |
21 sie 23:09
aniko: tak tak, wiem

Chodzi mi o to czy zawsze jeśli mam takie zadanie:
Rozwinąć w szereg Fouriera według sinusów, kosinusów w przedziale (0,π) jakąs tam
funkcję f(x). stosuję się do tego co napisałam wyżej w poście ? Czy są jakieś wyjątki ?
22 sie 08:55
piotr: Tak, ogólnie stosujemy taką zasadę.
22 sie 09:13
aniko: Dziękuję bardzo
22 sie 09:15