Rachunek prawdopodobieństwa 1 rok studiów.
Norbert: Wiadomo, że 35% studentów gra na konsoli, 60% gra na telefonie, 10% gra wyłącznie na konsoli.
Ile wynosi prawdopodobieństwo, że losowo wybrany student:
a) Nie gra ani konsoli ani na telefonie
b) Gra zarówno na telefonie jak i na konsoli
Z góry dziękuje za pomoc !
21 sie 14:28
kochanus_niepospolitus:
skoro 10% gra WYŁĄCZNIE na konsoli
to 25% gra i na konsoli i na telefonie (bo 35% − 10% = 25%),
natomiast 35% tylko na telefonie (bo 60% − 25% = 35%).
więc masz:
10% −−− tylko konsola
25% −−− konsola i telefon
35% −−− tylko telefon
30% −−− ani konsola ani telefon
21 sie 14:34
Norbert: Faktycznie, jakby wziąć to na logikę, to banalnie proste. Mam nadzieję, że to prawidłowe
rozwiązanie.
Dziękuje!
21 sie 14:36
Jerzy:
A zatem:
a) P(A) = 0,3
b) P(B) = 0,25
21 sie 14:36
Norbert: Ratujecie mi studia Panowie, dzięki
21 sie 14:39