Rownanie trygonometryczne
5-latek: Rozwiaz rownanie
dla cos2x≠0 i sin2x≠0
| 1 | | 1 | |
| = 2√2 |
| |
| cos2x−sin2x | | 2sinxcosx | |
| 1 | | √2 | |
| = |
| |
| cos2x−sin2x | | sinxcosx | |
√2(1−2sin
2x)= sinxcosx
Tutaj sie zatrzymalem
21 sie 12:24
Jerzy:
Cześć
21 sie 12:26
5-latek: Witaj

czyli od razu mozemy zrobic ?
| sin2x | | sin2x | |
| = 2√2 |
| |
| cos2x | | sin2x | |
mam z tego
tg2x= 2
√2
2x= 70
0,32'+k*180
o
x= 35
o,16'+k*90
o
===================
A z moim rozwiazaniem cos sie da zrobic?
21 sie 12:34
5-latek:
21 sie 12:48
Mila:
cos(2x)≠0 i sin(2x)≠0
2
√2cos(2x)=sin(2x)
tg(2x)=2
√2
21 sie 18:11
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Juz widze pomnozylas na krzyz a potem podzielilas przez cos2x .
21 sie 23:01
Mila:
Dobry wieczór
21 sie 23:06