matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownanie trygonometryczne
5-latek:
Rozwiaz rownanie 2tgx+6ctgx=7 cosx≠0 sinx≠0
6
2tgx+
=7
tgx
2tgx
2
−7tgx+6−0 Δ= 1
7−1
tgx=
= 1,5
4
x= 56
o
20'+k*180
o
lub tgx= 2 to x= 63
o
,26'+k*180
o
21 sie 09:58