masa łuku
kam: Mam pytanie do tego zadania:
Oblicz masę luku krzywej
K: x(t)=e
−t y(t)=5 z(t)=3e
−t , t≥0
| | x+z | |
gdzie gestosc jest dana wzorem : g(x,y,z)= |
| |
| | 2 | |
Korzystam tutaj ze wzoru na całke krzywoliniowa niezorientowana, tak?
Jaki tutaj mamy obszar całkowania?
20 sie 15:59
Adamm: t∊[0;∞)
20 sie 16:03
Adamm: i rak, całka krzywoliniowa nieskierowana
20 sie 16:17
Adamm: tak nie żaden rak
20 sie 16:17
piotr: | | x(t)+z(t) | |
∫0+∞ |
| √(∂t x(t))2+(∂t y(t))2+(∂t z(t))2 ⅆt =√10 |
| | 2 | |
20 sie 16:22
piotr: = 2√10 ∫0+∞ e−2t dt
20 sie 16:25
kam: a nie powinno byc czasem 2√10 ∫ e−3/2t ?
20 sie 17:09
Adamm: nie
20 sie 18:19