Przeprowadzono sonde telefoniczna : ile oglada pan/i dziennie
arek: Przeprowadzono sonde telefoniczna : ile oglada pan/i dziennie
teleiwzji? otrzymano wyniki:
(1) (0,5) (2,5) (1) (3,5) (4) (6) (2) (1,5) (3) (0,5) (2) (1) (1) (0) (0,5)
(2) (3) (4) (4,5) (5) (2) (3) (1) (4) (2) (3) (1) (4) (0,5)
a)jaki jest sredni czas ogladania telewizji?
b)jaki procent badanych osob oglada telewizje w czasie
przekraczajacym sredni czas?
c )ile osób spośród badanych przeznacza dziennie na ogladanie tv wiecej czasu, niz wynosi
podwojony średni czas?
20 sie 15:26
Matfil: średnia=suma wszystkich czasów/liczbe ankietowanych=69/30=2.3
b) p=13/30*100%=43,(3)%
c) 2/30*100%=6.(6)%
20 sie 15:42
arek: nie rozumiem dlaczego w przykładzie c) trzeba było podzielić 2/30 nie wiem skąd wzięła się ta
''2"
20 sie 18:02
arek: ?
20 sie 18:18
Mila:
Arek , pomogę za godzinę.
20 sie 19:18
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
Winno być |
| <−−− ponieważ tylko JEDEN uczestnik (z 30) oglądał TV dłużej niż podwojony |
| | 30 | |
średni czas (czyli 4.6h).
20 sie 20:08
kochanus_niepospolitus:
tfu ... dwóch .... bo jeden oglądał 6h drugi 5h.
20 sie 20:08
Mila:
a)
| | 1*0+4*0.5+6*1+1*1.5+5*2+1*2.5+4*3+1*3.5+4*4+1*4.5+1*5+1*6 | |
xs= |
| =2.3 |
| | 30 | |
b)
(2,5), (3,5), (4) ,(6) , (3) , (3), (4) ,(4,5), (5) , (3), (4) , (3) , (4)
| 13 | | 130 | |
| *100%= |
| %=43,(3)% |
| 30 | | 3 | |
2*2.3=4.6 − podwojony czas średni
c) liczba osób− 2
Czas>4.6 −(6) , (5)
20 sie 20:14