Wektor #2
Squbany: Wykres funkcji g otrzymano przez przesunięcie wykresu funkcji f(x)= −x2 o wektor u. Podaj wzór
funkcji h, którą otrzymujemy w wyniku przesunięcia wykresu funkcji f o wektor −2u.
a) g(x)= −(x+1)2 − 6
b) g(x)= −x2−x
c) g(x)= −x2 + 6x + 4
20 sie 12:09
5-latek:
![rysunek](rys/133362.png)
Wezmy np c)
f(x)= −x
2
g(x)= −x
2+6x+4
Obliczmy p i q
Moze tak
czyli f(x) nalezy przesunac o wektor u= [3,13]
Skorzystamy z posatci kanonicznej i napiszmy wzor funkcji g(x) w postaci g(x)= −(x−3)
2+13
−2u= [−6, −13]
h(x)= −(x+6)
3−13
20 sie 12:46