Wektor
Squbany: O jaki wektor należy przesunąć wykres funkcji f(x)= 2x, aby otrzymać wykres funkcji g?
a) g(x)= 2x2 − 2x + 4
b) g(x)= 2x2 + 2x
c) g(x)= 2x2 + 4x − 2
20 sie 12:06
piotr: f(x) = 2x2 − 2x + 4
a) g(x) = 2x2 − 2x + 4 = 2(x2 − x + 2) = 2((x−1/2)2 −1/4 +2) = 2(x−1/2)2 +7/2 ⇒ v [1/2;
7/2]
b) g(x)= 2x2 + 2x = 2(x2 + x) = 2(x2 + x − 1/4) + 1/2 = 2(x+1/2)2 +1/2 ⇒ v [−1/2; 1/2]
c) g(x)= 2x2 + 4x − 2 = 2(x2 + 2x + 1) −4 = 2(x + 1)2 − 4 ⇒ v [−1; −4]
20 sie 13:02
5-latek:

czarny to y=x
2
czerwony to g(x)= 2x
2−2x+4
Licz wspolrzedne wierzcholka g(x) Beda to wspolrzedne wektora .
20 sie 13:02