CZY LICZBA NALEŻY DO ZBIORU ROZWIĄZAŃ ?
beti19: mam problem z zadaniem:
Jak sprawdzić bez liczenia czy liczba (−1) należy do zbioru rozwiązań nierówności :
x3−7x2−4x+28 ≥ 0 ?
beti19: bardzo Ci dziękuję Benny właśnie w ten sposób to zrobiłam
ale mój nauczyciel − napisał mi w odpowiedzi że tak rozwiązujemy
tego typu zadania na etapie "matury rozszerzonej" − a ja mam znaleźć inny
sposób
może ktoś poradzić jak to zrobić
20 sie 19:01
Mila:
L=(−1)3−7*(−1)2−4*(−1)+28=−1−7+4+28>0 zatem jest spełniona nierówność dla x=−1