Pytanie
5-latek: 2cosU{x}[2}= 1+cosx
| | x | |
A czemu jest rowne 3cos |
| ? |
| | 2 | |
19 sie 23:41
5-latek: | | x | | x | |
Blad oczywiscie ma byc 2cos2 |
| i 3cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
19 sie 23:43
mat: popraw pytanie
19 sie 23:45
5-latek: Pytam o to w kontekscie takiego zadania
Rozwiaz rownanie
| 2sin2(x/2)+3cos2(x/2)−2 | | 1 | |
| = |
| |
| sin22x(1+ctg22x) | | 2 | |
19 sie 23:46
mat: | cos2(x/2) | | 1 | |
| = |
| |
| sin2(2x)(1+ctg2(2x)) | | 2 | |
| cos2(x/2) | | 1 | |
| = |
| |
| sin2(2x)(sin2(2x)+cos2(2x))/sin2(2x) | | 2 | |
cos sie chyba za wszybko skrócilo
19 sie 23:51
5-latek: Nie za szybko
Co z robiles w dwoch linijkach (rozpisz
Odpowiedz do zadania . Brak rozwiazan
19 sie 23:56
mat: 1) w liczniku skorzystalem z jedynki trygonometeycznej
2) rozpisalem 1+ctg2
3) skrócilem sinusy i skorzystalem z jedynki (w mianowniku)
19 sie 23:58
5-latek: Dobrze wiem co zrobiles
2=2(sin2{x/2}+cos2(x/2))= 2sin2(x/2)+2cos2(x/2)
po odjeciu zostaje w liczniku cos2(x/2)
20 sie 00:06
mat: tak
20 sie 00:07
5-latek: Ropwnanie to ma sens gdy sin2x≠0 i ctg2x≠0
Oba warunki za rownowazne czyli
| | π | |
sin2x≠0 to 2x≠0+kπ to x≠ |
| *k |
| | 2 | |
wiec dodstaniemy
| | 1 | |
cos2(x/2)= |
| to 2cos2(x/2)−1=0 to 1+cosx−1=0 to cosx=0 |
| | 2 | |
20 sie 00:15
mat:
20 sie 00:23