Liczby zespolone, rownania
Krzaku : Rozwiąż równanie w liczbach zespolonych: z2 + (4 + 4i) z + 1 + 8i =0
Problem jest taki że jestem zupełnie zielony w temacie, skąd mogę dowiedzieć się jak to
rozwiązać, w sensie nauczyć się rozwiązywać podobne da tego przykłady? Czy jest ktoś kto
mógłby to rozwiązać i opisać krok po kroku jak to się robi albo podesłać jakiś link gdzie jest
to opisane? Dziękuję i pozdrawiam.
19 sie 23:24
5-latek: Ale pojecie delty i wzory skroconego mnozenia nie powinny byc obce
LIcz delte pamietajac ze i2=−1
Δ= b2−4*a*c
a=1 b= 4+4i c= 1+8i
19 sie 23:32
mat: np tak:
z2+2*(2+2i)z+1+8i=0
z2+2*(2+2i)*z+(2+2i)2−(2+2i)2+1+8i=0
(z+2+2i)2−(4+8i−4)+1+8i=0
(z+2+2i)2−8i+1+8i=0
(z+2+2i)2=−1
stąd:
z+2+2i=i lub z+2+2i=−i
z=−2−i lub z=−2 −3i
19 sie 23:32
mat: bo √−1={i,−i}
19 sie 23:33
mat: albo tak jak napisał 5−latek
Δ=b
2−4ac=(4+4i)
2−4*1*(1+8i)=16+32i−16−4−32i=−4
√Δ={2i,−2i}
| | −b−√Δ | | −(4+4i)−2i | | −4−6i | |
z1= |
| = |
| = |
| =−2−3i |
| | 2a | | 2 | | 2 | |
| | −b+√Δ | | −(4+4i)+2i | | −4−2i | |
z2= |
| = |
| = |
| =−2−i |
| | 2a | | 2 | | 2 | |
19 sie 23:37
Krzaku : O kurcze, nie spodziewałem się że to jest takie proste, oczywiście Delta i wzory skróconego
mnożenia nie są mi obce, bardzo Wam dziękuję
20 sie 00:42
Krzaku : Jeszcze mam pytanie, co się dzieje z wyrazem Z po nawiasie? Jeżeli a =1 czyli to z
2 b= 4+4i
c= 1+8i a co z tym Z?
20 sie 00:47
5-latek: To samo co z x w zwyklym rownaniu kwadratowym
20 sie 00:56
Krzaku : Dziękuję
20 sie 10:27
Krzaku : A mogę tak rozwiązać że za Z podstawię x+yi? Zacząłem tak rozwiązywać lecz zatrzymałem się w
pewnym momencie i nie mogę wybrnąć, cały czas siedzę na telefonie więc trudno mi się rozpisać
jak to zrobiłem a nie mam możliwości skorzystania z komputera bo został na drugim końcu Polski
20 sie 22:47
Adamm: tak
wtedy część rzeczywista oraz urojona lewej strony równania musi być równa 0
dostajemy tak układ równań
pytanie tylko czy potrafisz go rozwiązać
20 sie 22:57
Mila:
Raczej to mało praktyczny sposób w tym zadaniu.
Dlaczego nie chcesz rozwiązywać tradycyjnie tego równania kwadratowego?
z
2 + (4 + 4i) z + 1 + 8i =0
Δ=(4+4i)
2−4*(1+8i)=−4 wcześniej obliczył kolega
mat
−4=i
2*2
2=(2i)
2 lub −4=(−2i)
2
| | −4−4i−2i | | −4−4i+2i | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z
1=−2−3i lub z
2=−2−i
II sposób
z=x+iy , x,y ∊R
(x+iy)
2 + (4 + 4i) *(x+iy) + 1 + 8i =0
x
2+2xyi−y
2+4x+4iy+4ix −4y+1+8i=0
grupujemy wyrazy
(x
2−y
2+4x−4y+1)+i*(2xy+4y+4x+8)=0⇔
(x
2−y
2+4x−4y+1)=0
(2xy+4y+4x+8)=0 /:2
Masz mało przyjazny układ równań, po co się męczyć?
x
2+4x+1=y
2+4y
xy+2x+2y+4=0
−−−−−−−−−−−
z (2)
x(y+2)+2(y+2)=0
(y+2)*(x+2)=0⇔y+2=0 lub x+2=0
y=−2 lub x=−2
Podstawiamy do (1) x
2+4x+1=y
2+4y
1)y=−2
x
2+4x+1=(−2)
2+4*(−2)
x
2+4x+1=−4
x
2+4x+5=0
Δ=16−20<0 brak rozwiązań
2) x=−2
4+(−8)+1=y
2+4y
y
2+4y=−3
y
2+4y+3=0
Δ=4
y=−3 lub y=−1
rozw.
z
1=−2−3i lub z
2=−2−i
Teraz sam oceń, który sposób wybierać.
20 sie 23:32
Krzaku : Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc, już kończę przerabiać liczby zespolone, bardzo dużo
zrozumiałem ale i dzięki Wam więc jeszcze raz dziękuję
22 sie 22:37
Mila:
22 sie 22:38