Rownanie trygonometryczne
5-latek: Rozwiaz rownanie
tg4x= sin8x
Nie wiem jak sie do tego zabrac
19 sie 22:14
karty do gry :
sin8x = 2sin4xcos4x
19 sie 22:15
5-latek: Witam
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Musisz byc niezly skoro tak szybko napisales wzor na sin8x
sin4x | |
| −2sin4xcos4x=0 |
cos4x | |
jesli pomnoze obie strony przez cos4x to dostane
sin4x−2sin4xcos
24x=0
sin4x(1−2cos
24x)=0
sin4x=0
lub 1−2cos
24x=0
teraz rozwiazania
| 1 | |
sin4x=0 to 4x=0+2kπ to x= 0+ |
| kπ |
| 2 | |
| √2 | | π | | π | |
cos4x= |
| to 4x= |
| +2kπ to x= |
| +0,5kπ lub |
| 2 | | 4 | | 16 | |
| π | | 7 | | 7 | |
4x= 2π− |
| +2kπ = |
| π+2kπ to x= |
| π+0,5kπ |
| 4 | | 4 | | 16 | |
| π | | 3 | | 3 | |
4x= π− |
| +2kπ= |
| π+2kπ to x= |
| π+0,5kπ |
| 4 | | 4 | | 16 | |
lub
| 1 | | 5 | | 5 | |
4x= π+ |
| π+2kπ= |
| π+2kπ to x= |
| π+0,5kπ |
| 4 | | 4 | | 16 | |
19 sie 22:35
Adamm: sin4x=0
tu już jest źle
4x=kπ
brakuje:
cos4x≠0 ⇒ ...
tak poza tym jest w porządku
19 sie 22:39
5-latek: Jeszcze musze sprawdzic czy nie ma rozwiazan cos4x=0
| π | | π | | 1 | |
4x= |
| +kπ to x= |
| + |
| kπ |
| 2 | | 8 | | 4 | |
czyli moglem pomnozyc przez cos4x
19 sie 22:40
kochanus_niepospolitus:
mogłeś też tak:
tg4x = sin8x
sin4x = 2sin4xcos
24x
sin4x = 2sin4x(1−sin
24x)
0 = −2sin
34x + sin4x
0 = sin4x(1−2sin
24x)
t=sin4x
0 = t(1−2t
2)
....
19 sie 22:41
kochanus_niepospolitus:
PS. I tutaj od razu widać że żadne rozwiązanie nie będzie zawierać cos4x = 0 (bo wtedy sin4x =
t = +/− 1)
19 sie 22:41
Adamm: to znaczy, w sumie cos4x nigdy nie będzie równy 0 dla tych rozwiązań,
bo dla pierwszego mamy cos24x=1 z jedynki tryg., więc cos4x≠0,
a dla pozostałych dwóch z przyczyn oczywistych
no ale nadal wypadałoby napisać że cos4x≠0 (nie musisz liczyć kiedy jest różny od 0)
19 sie 22:42
5-latek: dzieki Panowie za pomoc
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
tak
Adamm zapomnialem zapisac zalozenia cos4x≠0 na poczatku z e wzgledu na tangens4x
19 sie 22:45
5-latek: Zadanie z egzaminu na Uniwersytet Warszawski .
19 sie 22:50