Rownanie trygonometryczne
5-latek: Rozwiaz rownanie
2cos22x+sin2x=1
cos2x= cos2x−sin2x to cos22x= (cos2x−sin2x)2= cos4x−2cos2xsin2x+sin4x
sin2x= 2cosxsinx
1= cos2x+sin2x
cos4x−cos2x+sin4x−sin2x−2cos2xsin2x+2cosxsinx=0
dalej nie ma pomysla
19 sie 20:54
5-latek: zapomnialem jeszce pomnozyc przez 2 wiec bedzie tak
2cos4x−cos2x+2sin4x−sin2x−4cos2xsin2x+2cosxsinx =0
19 sie 20:57
Adamm: 2cos22x=2−2sin22x
2sin22x−sin2x−1=0
dalej ty
19 sie 20:58
Benny: 2cos
22x+sin2x=1
2−2sin
22x+sin2x=1
2sin
22x−sin2x−1=0
Δ=1+8=9
19 sie 20:59
Godzio:
To ja dla odmiany nieco inny sposób
2cos
22x − 1 = − sin2x
cos4x = sin(−2x)
Dalej standardowo, w ten sposób dostajemy chyba najbardziej optymalne rozwiązanie (zamiast 3
mamy 2)
19 sie 21:03
5-latek: Napisalem rozwiazanie i przez nieuwage skasowalem
19 sie 21:14
5-latek: Witam
Godzio
19 sie 21:15
5-latek: proszse sprawdzic rozwiazanie
sin2x= −0,5
| | π | | 7 | | 7 | |
2x= π+ |
| +2kπ= |
| +2kπ⇒x= |
| π+kπ |
| | 6 | | 6 | | 12 | |
sinus jest tez ujemny w 4 cwiartce wiec
| | π | | 11 | | 11 | |
2x= 2π− |
| +2kπ = |
| +2kπ to x= |
| π+kπ |
| | 6 | | 6 | | 12 | |
19 sie 21:29
5-latek:
19 sie 21:59
Adamm:
19 sie 22:02
5-latek: OK
19 sie 22:02