Zadania inne
5-latek: Zadanie nr 1
Dowiesc ze jesli k, m, n oraz x sa liczbami dodatnimi roznymi od jednosci i logkx,
logmx ,lognx sa wyrazami postepu arytmetycznego
to
n2= (kn)logkm
Wskazowka : Przyjmujac ze a, b oraz x sa liczbami dodatnimi roznymi od jednosci udowodnic ze
logab*logba=1 oraz logbx= logax*logba
Zadanie nr 2
Rozwiazac uklad rownan
√x2+y2+√2xy= 8√2
√x+√y= 4
Zadanie nr 3
wyznaczyc objetosc stozka wiedzac z ejego powierzchnia boczna rozwinieta na plaszczyznie daje
wycinek kolowy o promieniu l i kącie srodkowyn α
Unwersytet im Adama MIckiewicza w Poznaniu . (cz 3 −70 )
A dla siebie jakies rownanko trygonometryczne znajde .
19 sie 20:35
Adamm: zd2
x, y≥0
(x+y)/2=8−√xy
√(x2+y2)/2=8−√xy
zgodnie z nierównościami między średnimi musi być x=y
zatem x=y=4
19 sie 21:16
5-latek: tak jest w odpowiedzi .
19 sie 21:22
Adamm: zd3
h=
√l2−r2=l
√1−α2/(4π2)
19 sie 21:25
Adamm: tak poza tym, mam takie skojarzenie
Pb= πrl kojarzy mi się z PRL
może to głupie, ale tak to pamiętam
19 sie 21:27
5-latek: Bo to sa zadania z PRL
mam taka odpowiedz
19 sie 21:35
Adamm: ![](emots/2/zeby.gif)
czyli to samo
19 sie 21:37