Oblicz całeczkę
stokrotkę: Oblicz całkę ∫dx/(x4+x2)
19 sie 19:17
mat: x4+x2=(x2+0.5)2−0.25
19 sie 19:18
stokrotkę: to ze wzoru?
19 sie 19:20
mat: raczej taki trik, tak jak np 5=3+2 bo tak..
19 sie 19:21
mat: no i dalej.. co bys zrobil?
19 sie 19:21
karty do gry : Możesz podstawić u = x
−1
Możesz zastosować równosc :
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| x2(x2 + 1) | | x2 | | x2 + 1 | |
19 sie 19:25
mat: tak, nawet lepiej!
19 sie 19:26
bezendu:
| | dx | | dx | | 1 | |
∫ |
| =∫ |
| −∫{dx}{x2+1}=− |
| −arctan(x)+C |
| | x4+x2 | | x2 | | x | |
19 sie 19:27
stokrotkę: Dzięki bardzo.
19 sie 19:30