Całka Greena
Zielony: Czy mógłby ktoś sprawdzić?
Oblicz całkę korzystając ze wzoru Greena. ∫
Kxy
2dy−yx
2dx gdzie K jest okręgiem x
2+y
2=1
d/dx(xy
2)=y
2
d/dy(−yx
2)=−x
2
∫∫(y
2−(−x
2))dxdy <− tu nie wiem czy dobrze to przyjąłem
Przechodzę na biegunowe
0≤r≤1
0≤φ≤2π
J:r
∫
01∫
02π((rsinφ)
2+(rcosφ)
2)r)dφdr
∫
01∫
02πr
3dφdr
| 1 | |
2π∫01r3dr = |
| π − wynik |
| 2 | |
Nie wiem co sie liczy Greenem, pole czy obwód, w obu wypadkach wynik wychodzi mi zły.
19 sie 16:46
Benny: Wzór Greena zamienia Ci całkę krzywoliniową po łuku zamkniętym na całkę podwójną po obszarze
wewnątrz łuku.
| dQ | | dP | |
∮K(Pdx+Qdy)=∫∫D( |
| − |
| )dxdy |
| dx | | dy | |
19 sie 17:10
Adamm: w którą stronę jest skierowana ta krzywa
19 sie 17:11
Benny: Bez wzoru Greena.
x=cosφ
y=sinφ
| 1 | | φ | | 1 | |
0∫2π(cos2φsin2φ+sin2φcos2φ)dφ= |
| 0∫2πsin2 |
| dφ= |
| 0∫2π(1−cos2φ)dφ= |
| 2 | | 2 | | 4 | |
19 sie 17:19
Benny: Zakładam, że dodatnio zorientowana.
19 sie 17:20
Zielony: Tak, dodatnia. Dzieki.
19 sie 17:28
Mila:
Oblicz pole ograniczone krzywą :
P=4*(−
0∫
π/2(bsin t*(acost)') dt=πab oblicz sam całkę.
Przypomnij sobie zasady liczenia pola dla krzywej podanej równaniem parametrycznym.
19 sie 19:10
Zielony: | x2 | | y2 | |
Nie mogę zrozumieć jak z |
| + |
| dojść do bsint*(acost)' |
| a2 | | b2 | |
19 sie 22:10
Adamm: bo masz policzyć całkę z y po dx
a dx=x'dt
a ten minus to pomyłka po prostu
19 sie 22:26
Adamm: a, nie
w sumie sam nie wiem
ja bym to zrobił tak
x=arcosθ
y=brsinθ
x
r=acosθ
x
θ=−arsinθ
y
r=bsinθ
y
θ=brcosθ
| | |
do podstawienia jakobian = | = abr |
| |
V=∫
02π∫
01abrdrdθ = abπ
19 sie 22:33
Mila:
![rysunek](rys/133361.png)
Równanie elipsy:
x=acost
y=bsint, a>0 i b>0
t∊<0,2π>
Jeżeli krzywa jest określona parametrycznie, x(t), y(t) są ciągłe to dla x(t) rosnącej
P=
t1∫
t2|y(t)|*(x(t))' dt
Dla x(t) malejącej w określonym przedziale
P=−t1∫t2|y(t)|*(x(t))' dt
| π | |
Liczymy pole ograniczone krzywą w I ćwiartce: t∊<0, |
| > |
| 2 | |
x(t)=a*cos(t) jest f. malejącą, a y(t)= sin(t) ma wartości nieujemne:
Zatem:
P=−
0∫
π/2(bsint)*(acost)' dt=−
0∫
π/2(bsint)*(−sint)dt=
=ab*
0∫
π/2sin
2t dt=
Policzysz sam całkę?
19 sie 22:44
Mila:
skorzystaj z wzoru:
19 sie 22:48
Adamm: Mila
odnośnie tego wzoru
nie lepiej jest napisać po prostu
P=|∫t1t2y(t)*x'(t)dt| ?
19 sie 22:49
19 sie 22:50
Adamm: a raczej
P=∫t1t2|y(t)*x'(t)|dt
bo zazwyczaj |∫f(x)dx|≠∫|f(x)|dx
19 sie 22:51