zbieżność szeregu
Ewcia_: Zbadaj zbieżność bezwzględną/ warunkową szeregu
∑ (−1)
n / nln
2n
Proszę o sprawdzenie
b
n= 1/ nln
2n > 0
b
n malejący
lim n→
∞ 1/ nln
2n = 0
![](emots/2/pytajnik.gif)
1/nln
2n< 1/n rozbieżny
19 sie 13:26
Adamm: z kryterium zagęszczania
| 1 | | 1 | |
∑n=2∞ |
| jest zbieżny wtw gdy ∑n=2∞ |
| jest zbieżny |
| nln2n | | n2ln22 | |
a ten szereg jest oczywiście zbieżny
jest zbieżny bezwzględnie ⇒ jest zbieżny warunkowo
19 sie 13:45
Adamm: jest zbieżny bezwzględnie ⇒ nie jest zbieżny warunkowo
19 sie 13:53
Ewcia_: A jak to będzie w przypadku
19 sie 16:16
Adamm: | 1 | |
z kryterium zagęszczania ten szereg jest zbieżny wtw gdy ∑n=2∞ |
| jest zbieżny |
| n3ln32 | |
19 sie 16:38
Ewcia_: Ok, dziękuję bardzo, brakowało mi tej informacji
19 sie 16:46