rozwiąż równanie
beti19: Rozwiąż rówananie:
proszę niech ktoś pomoże zacząć mam podobno od założeń ......
19 sie 06:56
azeta: a jakaś równość?
19 sie 08:41
Jack:
Równanie, jak sama nazwa wskazuje, musi mieć znak równości czyli =
Np.
x + 2 = 3
19 sie 08:56
Janek191:
Tutaj nie ma równania
19 sie 09:23
Janek191:
| | x2 | | 3 | |
Jest |
| − |
| = 0 ? |
| | x2 − 1 | | x2 − 4 x | |
19 sie 09:24
Mariusz:
x
2(x
2−4x)−3(x
2−1)=0
x
4−4x
3−3x
2+3=0
x
4−4x
3+4x
2−7x
2+3=0
(x
4−4x
3+4x
2)−(7x
2−3)=0
(x
2−2x)
2−(7x
2−3)=0
| | y | | y2 | |
(x2−2x+ |
| )2−((y+7)x2−2yx+ |
| −3) |
| | 2 | | 4 | |
(y
2−12)(y+7)−4y
2=0
y
3+7y
2−12y−84−4y
2=0
y
3−3y
2−12y−84=0
y
3−3y
2+3y−1 −15y−83=0
(y−1)
3−15y+15−98=0
(y−1)
3−15(y−1)−98=0
w=y−1
w
3−15w−98=0
w=u+v
u
3+3u
2v+3uv
2+v
3−15(u+v)−98=0
u
3+v
3−98+3(u+v)(uv−5)=0
u
3+v
3−98=0
uv−5=0
u
3+v
3=98
uv=5
u
3+v
3=98
u
3v
3=125
t
2−98t+125=0
(t−49)
2−2276=0
(t−49−2
√569)(t−49+2
√569)
w=
3√49−2√569+
3√49+2√569
y=
3√49−2√569+
3√49+2√569+1
| | y | | y2 | |
(x2−2x+ |
| )2−((y+7)x2−2yx+ |
| −3) |
| | 2 | | 4 | |
| | y | | y | |
(x2−2x+ |
| )2−(√y+7)2(x− |
| )2 |
| | 2 | | (y+7) | |
| | y | | y | |
(x2−2x+ |
| )2−(√y+7x− |
| )2 |
| | 2 | | √y+7 | |
| | y | | y | | y | | y | |
(x2−(2−√y+7)x+ |
| − |
| )(x2−(2+√y+7)x+ |
| + |
| )=0 |
| | 2 | | √y+7 | | 2 | | √y+7 | |
19 sie 10:22
beti19: przepraszam

Janek191, Jack, Mariusz, azeta oczywiście nie wpisałam
na końcu zadania znaku równości miało być :
| x2 | | 3 | |
| − |
| = 0 |
| X2 − 1 | | X2 − 4X | |
20 sie 10:15
Mariusz:
Pomyliłem znak przy jednym ze współczynników równania trzeciego stopnia
ale sposób rozwiązania jest dobry
20 sie 12:38
Mariusz:
x
4−4x
3−3x
2+3=0
Możesz też użyć metody ze współczynnikami nieoznaczonymi
Najpierw pozbądźmy się wyrazu 4x
3
Można to zrobić korzystając z dwumianu Newtona a następnie kilkakrotnie użyć schematu Hornera
1 −4 −3 0 3
1 1 −3 −6 −6 −3
1 1 −2 −8 −14
1 1 −1 −9
1 1 0
1 1
x
4−4x
3−3x
2+3=(x−1)
4−9(x−1)
2−14(x−1) −3
y=x−1
y
4−9y
2−14y−3=0
y
4−9y
2−14y−3=(y
2−py+q)(y
2+py+r)
y
4−9y
2−14y−3=y
4+py
3+ry
2−py
3−p
2y
2−pry+qy
2+pqy+qr
y
4−9y
2−14y−3=y
4+(q+r−p
2)y
2+(pq−pr)y+qr
q+r−p
2=−9
pq−pr=−14
qr=−3
q+r=−9+p
2
p(q−r)=−14
4qr=−12
q+r=−9+p
2
4qr=−12
4qr=−12
p
2(p
2−9)
2+12p
2−196=0
p
6−18p
2+93p
2−196=0
1 −18 93 −196
6 1 −12 21 −70
6 1 −6 −15
6 1 0
6 1
(p
2−6)
3−15(p
2−6)−70=0
w=p
2−6
w
3−15w−70=0
w=u+v
u
3+3u
2v+3uv
2+w
3−15(u+v)−70=0
u
3+v
3−70+3(u+v)(uv−5)=0
u
3+v
3−70=0
uv−5=0
u
3+v
3=70
uv=5
u
3+v
3=70
u
3v
3=125
t
2−70t+125=0
(t−35)
2+125−1225
(t−35−10
√11)(t−35+10
√11)
w=
3√35+10√11+
3√35−10√11
p
2=
3√35+10√11+
3√35−10√11+6
p=
√3√35+10√11+3√35−10√11+6
(y
2−py+q)(y
2+py+r)
20 sie 13:42
beti19: hello Mariusz dziękuję ale spokojnie po co tyle tych obliczeń

?
ja nie znam na etapie liceum "dwumianu Newtona" a nie łatwiej sprowadzić do
wspólnego mianownika i poprostu odjąć ?
20 sie 18:56
5-latek: Na etapie liceum jest dwumian Newtona
chocby (a+b)2 czy (a+b)3
Mozna tak zrobic
Pytanie .Dlaczego tego nie zrobilas /es ?
20 sie 19:08
Mila:
beti, czy na pewno dobrze przepisałaś polecenie i równanie?
Wg mnie to nie jest zadanie ( w tej postaci) na podstawę.
20 sie 19:14
Adamm: w liceum się nie przerabia dwumianu Newtona, ale można go znaleźć w tablicach
ma on proste uzasadnienie kombinatoryczne
20 sie 19:31
Adamm: przykład
(a+b)(a+b)(a+b)
jak wymnażamy to wyrażenie to mamy takie możliwości
a, a, a
a, a, b
a, b, a
a, b, b
b, a, a
b, a, b
b, b, a
b, b, b
zatem
(a+b)(a+b)(a+b)=a
3+a
2b+aba+ab
2+ba
2+bab+b
2a+b
3=a
3+3a
2b+3ab
2+b
3
(no bo mnożenie jest przemienne)
ale można dojść do tego inaczej
ciągów składających się z 3 a mamy 1
| | | |
ciągów składających się z 2 a i jednego b jest | , bo wybieramy jedno miejsce na b |
| | |
| | | |
ciągów składających się z 1 a i dwóch b jest | , bo wybieramy 2 miejsca na b |
| | |
i ciągów składających się z 3 b mamy 1
więc
| | | | | |
(a+b)3=a3+ | a2b+ | ab2+b3=a3+3a2b+3ab2+b3 |
| | | |
i takie same rozumowanie działa dla (a+b)
n, gdzie n jest naturalne, i większe od 3
np. spróbuj zastosować je dla n=4
20 sie 19:42
Adamm: i tak samo można dojść do wzorów na
(a+b+c)n itd., wprowadzając nowe zmienne
bo sprowadza się to do permutacji z powtórzeniami
20 sie 19:47