Rownanie trygonometryczne cd
5-latek: Rozwiaz rownanie
sin4x+sin2x=
√2*cosx
| 6x | | 2x | |
2sin |
| *cos |
| = √2*cosx |
| 2 | | 2 | |
2sin3x*cosx=
√2 cosx
Co mozna dalej z tym zrobic ?
18 sie 20:35
marek: przerzucić na jedną stronę i wyłączyć cosx przed nawias.
18 sie 20:46
mat: cosx=0 jest ok −−>x=
2sin3x=
√2
18 sie 20:46
5-latek: Moze zrobie tak
2sin3x*cosx−
√2cosx=0
cosx(2sin3x−
√2)=0
cosx=0 to x= 90
o+k*180
o
lub 2sin3x−
√2=0
2sin3x=
√2
lub sinus jest dodatni tez w drugiej cwiartce to
Proszse to sprawdzic
18 sie 20:53
Mila:
| π | | π | |
3x= |
| +2kπ lub 3x=π− |
| +2kπ /:3 |
| 4 | | 4 | |
| π | | 2kπ | | π | | 2kπ | |
x= |
| + |
| lub x= |
| + |
| |
| 12 | | 3 | | 4 | | 3 | |
18 sie 20:59
5-latek: Milu 
Wnuczka siedziala przy komputerze i ogladala jakies Atomowki
Juz widze gdzie zrobilem blad . dziekuje Ci
18 sie 23:09
Mila:
Dobry wieczór
19 sie 19:11
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
jest tak . Dziadek moge u Ciebie ogladac Atomowki ?
Nie moge odmowic . Jeszcze beda u mnie do piatku . Ja juz w poniedzialek ide do pracy .
19 sie 19:35
Mila:
Myślałam, że już na stałe będą u Ciebie. Miłych wakacji z wnuczusią.
20 sie 17:48
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
pozdrawiam
Chcialbym zeby juz zosatli ale to niestety niemozliwe . Dzieki za zyczenia .
20 sie 19:10