Rownanie trygonometryczne
5-latek: Rozwiaz rownanie
| | 1 | |
sinx+cosx= |
| dla sinx≠0 mam |
| | sinx | |
sin
2x+sinxcosx= 1
sin
2x+sinxcosx= sin
2x+cos
2x
sinxcosx−cos
2x=0
Dzielac obie stony przez cos
2x ≠0 mam
| | π | | π | |
tgx−1=0 to tgx=1 to tgx= tg |
| to x= |
| +kπ i k∊C |
| | 4 | | 4 | |
18 sie 20:23
Jerzy:
Niedobrze, bo cosx = 0 jest rozwiązaniem.Kombinuj inaczej.
18 sie 20:32
5-latek: Jerzy
Nawet tego nie zauwazylem
Odnioslem sie do rownania wyjsciowego a nie do
sinxcosx−cos
2x=0
Moz ezrobie to tak
cosx(sinx−cosc )=0
cosx=0 lub sinx−cosx=0
to drugie juz mam
pirwszse
18 sie 20:43
Jerzy:
18 sie 20:48
5-latek: Dzieki za sprawdzenie
18 sie 20:55