Udowodnij, ze wynik to liczba naturalna
Avgor: Cześć, zadanko konkursowe. Wiem jak rozwiazac przy uzyciu kalkulatora. Jak wiemy na konkursach
na to nie pozwalają. Bardziej niz o rozwiazanie chodzi mi o pomoc w znalezieniu zaleznosci
miedzy liczbami.
√1+2015√1+2014√1+2013*2011
( Pierwiastek nr1 jest nad całością, pierwiastek nr2 jest pod 1 i ma pod sobą 3)
Z góry dzięki za odpowiedź
18 sie 13:12
Jerzy:
Wskazówka: 2013*2011 = (2012 + 1)*(2012 − 1) = 20122 − 1
18 sie 13:17
Jerzy:
Podobnie: 2014*2012 = (2013 + 1)*(2013 − 1) = 20132 − 1
18 sie 13:19
Jerzy:
Jak dalej nie poradzisz, to pisz .
18 sie 13:20
Avgor: Dzięki
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Właśnie o coś takiego mi chodziło
18 sie 14:07