Rownanie trygonometryczne
5-latek: Rozwiaz rownanie
sin3x−sin2xcosx−3sinxcos2x+3cos3x=0
18 sie 11:02
Jerzy:
Cześć
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Gdzie problem ? Rozkładaj na czynniki.
18 sie 11:11
5-latek: Czesc
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
No wlasnie chcialem i nie wyszlo
bo jesli wezme 1 z 2 i 3 z 4 to dostane
sin
2x(sinx−cosx)−3cos
2x(sinx−cosx)=0
Jak ja to probowalem ze mi nie wychodzilo
![emotka](emots/1/smutny.gif)
Chcialem to w pamieci pogrupawac .
(sinx−cosx)(sin
2x−3cos
2x)=0
sinx−cosx=0 lub sin
2x−3cos
2x=0
sinx−coscx=0 ⇒ tgx−1=0 to tgx=1 to x= π/4+kπ Podzielilem obie strony przez cosx≠0
sin
2x−3cos
2x=0 to tg
2x−3=0 to tg
2x=3 to tgx=
√3 to x= π/3+kπ lub x=−π/3+kπ
podzielilem obie strony przez cos
2x≠0
18 sie 11:25
5-latek: Jerzy
We wskazowce do zadania mam napisane aby podzielic obie strony przez cos3x≠0
Tylko jak to widziec ze tak mozna zrobic?
18 sie 11:28
kochanus_niepospolitus:
1)
cos3x = 0 −> sinx = +/− 1
no to masz:
+/−1 − 0 − 0 + 0 ≠ 0 więc równanie nie zachodzi, więc wiesz że cos3x ≠ 0
18 sie 11:34
kochanus_niepospolitus:
równie dobrze mogłeś podzielić przez sin3x z takim samym rezultatem by to było
18 sie 11:35
kochanus_niepospolitus:
a tak jak proponowałeś:
(sinx−cosx)(sin2x−3cos2x) = 0
(sinx−cosx)(1 − 4cos2x) = 0
1) sinx=cosx
2) 0.25 = cos2x
18 sie 11:36
5-latek: Witaj
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Dzieki za wytlumaczenie .
jednak bardziej mi chodzilo o to jak to zawazyc ze mozna podzielic tak jak np tutaj przez
cos
3x
i wtedy moje rownanie przebierze postac
tg
3x−tg
2x−3tgx+3=0
a to juz sobie rozwiaze
18 sie 11:40
kochanus_niepospolitus:
Ale nawet jeżeli to równanie byłoby spełnione dla cosx=0
to i tak
1) niech cosx ≠0
równanie dzielę przez cos3x
2) niech cosx = 0
i rozwiązuję to równanie dla tego warunku
18 sie 12:15
kochanus_niepospolitus:
to tak jakbyś się zapytał jak zauważyć, że trzeba pomnożyć przez x i zrobić podstawienie t=x
2
w równaniu:
18 sie 12:17
kochanus_niepospolitus:
albo to widzisz ... albo nie
![emotka](emots/1/mruga.gif)
kwestia wprawy
18 sie 12:17
5-latek: Ok
18 sie 13:28