ROZWIĄŻ NIERÓWNOŚĆ WIELOMIANOWĄ
beti19: Prosze pomóżcie w zadaniu:
Rozwiąż nierówność:
x
3−3x
2+x+2 ≥ 0 wypisałam dzielniki wyrazu wolnego { −1,1,2,−2} i metodą Bezou'ta
po podstawieniu :
W(1) = 1
3−3*1
2+1+2 = 1
W(2) = x
3−3*2
2+2+2 = 8−12+2+2 = 0
W(−1) = (−1)
3−3*(−1)
3+(−1)+2 = 3
W(−2) = (−2)
3*(−2)
2+(−2)+2 = −8−12−2+2 = −20
wyszło mi że liczba 2 jest pierwiastkiem nierówności ii co dalej mam
narysować oś liczbową i zaznaczyć odpowiedni przedział ?
a odp.będzie że x ∊ < 2,
∞)
![](emots/2/pytajnik.gif)
![](emots/2/pytajnik.gif)
?