Wyznacz ekstremum funkcji
stokrotkę: Wyznacz ekstremum funkcji z = x2 + xy + y2 −2x − y
Jak się za to zabrać?
17 sie 21:17
mat: tak jak zawsze
17 sie 21:27
mat: 2x+y−2=0
x+2y−1=0
stąd x=1, y=0 i drugie pochodne
17 sie 21:29
stokrotkę: zaraz zaraz, mogę prosić o więcej szczegółów?
skąd to się bierze? dzielimy to na 2 pochodne?
17 sie 21:40
Jerzy:
To pochodne cząstkowe po x i po y.
17 sie 21:43
17 sie 21:45
Jerzy:
Teraz kolej na drugie pochodne:
fxx , fyy , fxy = fyx
17 sie 21:47
stokrotkę: Pytanie czy to równanie trzeba jakoś rodzielić? W którym miejscu?
17 sie 22:27
stokrotkę: Chyba już rozumiem. To będzie jedna wielka pochodna a rozbita na części bo jest
dodawanie/odejmoanie.
17 sie 22:35
Adamm: wiesz jak się liczy ekstremum funkcji dwóch zmiennych?
17 sie 22:38
Adamm: wiesz co to znaczy pochodna cząstkowa?
17 sie 22:41
stokrotkę: Tak. Tak mi się wydaje, przeanalizuję to na spokojnie, najważniejsze że już wiem jak się za to
zabrać.
17 sie 22:54