Obwód równelogłoboku.
K0ral: W równoległoboku ABCD dwusieczna kąta rozwartego CDA dzieli bok AB w stosunku 2:1,
licząc od wierzchołka A. Jeśli |AD| =6, to obwód równoległoboku ile jest równy:
A. 15
B. 20
C. 24
D. 30
17 sie 21:11
Mila:
![rysunek](rys/133348.png)
2x=6, x=3
|AB|=9
licz obwód.
17 sie 21:17
K0ral: A skąd wiadomo, że kąt przy punkcie E jest taki sam co przy D?
Pewnie głupie pytanie ale jestem strasznym bezmózgiem :c
17 sie 21:22
Mila:
AB||CD
Kąty naprzemianległe są równe.
17 sie 21:33