Układ z równaniem i nierównością
awww:
![rysunek](rys/133346.png)
y=2x
2−1 i y<x
2, więc 2x
2−1<x
2 ==> x
2−1<0, lecz rozwiązując ten układ graficznie wychodzi
nam to trochę inaczej (rozwiązanie poniżej y=1) więc pytanie które rozwiązanie jest poprawne i
dlaczego?
17 sie 20:18
5-latek: Tresc zadania a nie wlasne przemyslenia
17 sie 20:26
Mila:
![rysunek](rys/133347.png)
f(x)=2x
2−1
g(x)=x
2
y=2x
2−1 i y<x
2 badamy (odczytujemy) dla jakich x−ów wartości funkcji
f(x)
są mniejsze od wartości funkcji
g(x)
wykres niebieski leży poniżej zielonego dla: −1<x<1
odp. dla x∊(−1,1)
17 sie 20:32