kule
pewupe:
Mamy dwie urny z kulami. W urnie nr 1 są trzy białe i dwie czarne kule, w urnie nr 2 są cztery
białe i cztery czarne.
Z urny nr 1 przekładamy losowo dwie kule do urny nr 2, a następnie wyciągamy jedną kulę z urny
nr 2. Jakie prawdopodobieństwo, że będzie to kula biała?
na chlopski tozum:
W urnie2 jest teraz 10 kul
Wyciagamy 1
Mielismy 4 biale
Możliwe, ze mamy dalej tyylko 4 lub 5 lub 6
(10
1) * 6*5*4?
17 sie 18:47
Mila:
![rysunek](rys/133345.png)
U
1 3B,2C
U
2 4B,4C
I losowanie :
Wylosowano 2 B lub 2C lub BC
| 3 | | 2 | | 6 | | 3 | | 2 | | 3 | |
P(B2)= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| 5 | | 4 | | 10 | | 5 | | 4 | | 5 | |
| 2 | | 3 | | 5 | | 2 | | 1 | | 4 | |
+ |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| |
| 5 | | 4 | | 10 | | 5 | | 4 | | 10 | |
| 92 | | 46 | | 23 | |
P(B2)= |
| = |
| = |
| |
| 200 | | 100 | | 50 | |
17 sie 19:34
Mila:
To czytasz te rozwiązania, czy tylko wrzucasz na forum?
17 sie 20:24
pewupe: czytam, ni ogarniam...
17 sie 20:25
Mila:
Czego nie ogarniasz? Masz rozrysowany przebieg doświadczenia losowego.
Powyżej pomarańczowej linii pierwsze losowanie, poniżej drugie .
Trzeba reagować na wpisy. Popatrz na innych użytkowników tego forum.
W której jesteś klasie?
17 sie 20:35
pewupe: Studia, poprawka z prawdopodobieństwa za 2 tyg... nie wiem, totalnie nie ogarniam tego działu..
17 sie 20:49
Mila:
Weź książkę z LO do prawdopodobieństwa i po kolei rozwiązuj zadania. Najpierw czytaj teorię.
Wpisuj pytania, coś mało pamiętasz z LO, to przecież było.
17 sie 21:06
17 sie 21:08
pewupe: dzieki
18 sie 17:57
Mila:
Masz jakąś listę z zadaniami lub zadania z poprzednich kolokwiów? − to pisz.
18 sie 18:23