żarówki
pewupe: . Sklep jest zaopatrywany w żarówki pochodzące z trzech fabryk, przy czym 20% żarówek pochodzi
z pierwszej fabryki, 30% z drugiej, 50% z trzeciej.
Produkcja pierwszej fabryki zawiera 1% żarówek wadliwych, produkcja drugiej – 5% żarówek
wadliwych, a produkcja trzeciej fabryki 10% żarówek wadliwych.
Obliczyć prawdopodobieństwo, że losowo wybrana żarówka będzie wadliwa.
całośc − 100
wadliwe − 16 ze 100
"zdrowe" − 84 ze 100
% na liczby na chlopski rozum
fabryka A = 20 zarowek 1 wadlkiwa
fabryka B = 30 5 zarowek wadliwych
fabryka C = 50 10 wadliwych
(1+ 5 +10/) 100 = 0.16
cos w tym stylu?
17 sie 18:38
Mila:
![rysunek](rys/133344.png)
W− wybrana żarówka wadliwa
| 2 | | 1 | | 3 | | 5 | | 5 | | 10 | | 2+15+50 | |
P(W)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| 10 | | 100 | | 10 | | 100 | | 10 | | 100 | | 1000 | |
17 sie 19:18
kochanus_niepospolitus:
nie
źle
1% z 20% to jest 0.2% całości posiadanych żarówek
5% z 30% to jest 1,5% całości posiadanych żarówek
10% z 50% to jest 5% całości posiadanych żarówek
więc wadliwych w sumie jest 0.2% + 1.5% + 5% = 6.7% żarówek
17 sie 19:19