Rownanie trygonometryczne + zadania inne
5-latek: Nr 1
Z czterech rogow prostokatnego arkusza blachy o polu 24dm2 wycieto rowne kwdraty
Z pozostalej czesci blachy zlozono otwarte prostopadloscienne pudelko o pojemnosci 8dm3
Obliczyc krawedzie tego prostopadloscianu wiedzac z etworza one postep geometryczny
Zadanie nr 2
dany jest graniastoslup prawidlowy trojkatny
Srodek ciezkosci podstawy graniastoslupa polaczono odcinkiem o dlugosci d z wierzcholkiem
przeciwleglej podstawy
Odcinek ten tworzy ze sciana boczna z ktora ma wspolny punkt kat α.
Wyznaczyc objetosc graniastoslupa
Wykonac obliczenia dla d= 56,8dm i α= 24o15'
Zadane nr 3
Rozwiazac rownanie
sin2x−cos2x= cosx−sinx
17 sie 00:06
Adamm: zd 3
| x+y | | x−y | |
stosując wzór cosx+cosy=2cos |
| cos |
| mamy |
| 2 | | 2 | |
cosx−sinx=cosx+cos(x+pi/2)=
√2cos(x+pi/4)
nasze równanie to wtedy
√2cos(x+pi/4)=
√2cos(2x+pi/4)
cos(x+pi/4)=cos(2x+pi/4)
x+pi/4=2x+pi/4+2kπ lub x+pi/4=−2x−pi/4+2kπ, k∊C (całkowite)
17 sie 00:23
Adamm: nie zobaczyłem że są w innej kolejności, więc zadanie źle rozwiązane
ale dzisiaj już dobranoc
17 sie 00:25
5-latek: Dobranoc
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Wlasnie najbrdziej zalezy mi na zadaniu nr 3 ale jutro tez pomysle
17 sie 00:31
Metis:
17 sie 02:52
Janek191:
z.3
sin 2x − cos 2x = cos x − sin x
sin 2 x + sin x = cos 2x + cos x
2 sin 1,5x*cos 0,5x = 2 cos 1,5x *cos 0,5x
cos 0,5 x*( sin 1,5 x − cos 1,5 x) = 0
cos 0,5 x = 0 lub sin 1,5 x = cos 1.5 x itd.
17 sie 07:49
piotr: zad.1
zał x>0, q>0
x*(q2x)*(q3x) = 8 ⇒ q x = 2
(q2x + 2x)(q x + 2x) =24
17 sie 08:26
5-latek: Zadanie nr 3
sin2x−sin(90
o−2x)= sin(90
o−x)−sinx
| 2x−(90o−2x) | | 2x+90o−2x | | 90o−x−x | | 90o−x+x | |
2*sin |
| *cos |
| = 2sin |
| *cos |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 4x−90o | | 90o | | 90o−2x | | 90o | |
2*sin |
| *cos |
| = 2sin |
| *cos |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2sin(2x−45
o)*cos45
o= 2sin(45
o−x)*cos45
o
| √2 | | √2 | |
2sin(2x−45o)* |
| = 2sin(45o−x)* |
| |
| 2 | | 2 | |
√2*sin(2x−45
o)=
√2*sin(45
o−x)
dotad doszedlem
17 sie 20:07
5-latek: Teraz sin(45−x)= cos(45+x)
Czemu jest rowne sin(2x−45o)?
17 sie 20:28
5-latek:
17 sie 20:58
5-latek: Albo moze tak
sin(2x−45
o)−sin(45
o−x)=0
znowyu wzor sinα−sinβ
| 2x−45o−(45o−x) | | 2x−45o+45o−x) | |
2sin |
| *cos |
| =0 |
| 2 | | 2 | |
ale nie wiem jak dokonczyc
17 sie 21:08
awww: Skąd wiadomo, że w 1. zadaniu drugie równanie ma taką a nie inną postać? Przecież "x" można
postawić przy różnych krawędziach prostopadłościanu
17 sie 21:23
Mila:
| 3x−90 | | x | |
sin |
| =0 lub cos |
| =0 |
| 2 | | 2 | |
3x−90 | | x | |
| =k*180o lub |
| =90o+180k |
2 | | 2 | |
3x−90=k*360 lub x=180+360k
x=30
o+120 k lub x=180+360k
albo
Mogłeś tak:
√2*sin(2x−45)= √2*sin(45−x) ⇔
sin(2x−45)=sin(45−x)
2x−45=45−x +360k lub 2x−45=180−(45−x)+360k
3x=90+k*360 lub x=180+k*360
x=30
o+120k lub x=180+k*360
Na drugi raz stosuj miarę łukową.
17 sie 21:28
5-latek: Dobry wieczor
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
i dzieki
zaraz Ci odpiszse do do zadania nr 1
17 sie 21:33
5-latek:
![rysunek](rys/133349.png)
x−bok wycietego kwadratu (tez wysokosc pudelka
Pozostale wymiary to x*q i x*q
2
Wymiary calego arkusza blachy to
2x+xq
2 i 2x+xq
Z warunkow zadania masz uklad
{(2x+xq
2)(2x+xq)=24
{x*xq*xq
2=8 ⇒x=2/q
Wstawiaj do rownania nr 1 i licz q
17 sie 21:41
awww: W moim zapytaniu bardziej chodziło o to czemu akurat wysokość pudełka oznaczamy literką "x", a
nie może to być "x*q" lub "x*q2"
17 sie 21:46
5-latek: Po co kombinujesz niepotrzebnie ?
jesli oznaczysz wysokosc pudelka przez xq to nastepny wymiar x*q2 i trzeci x*q3
xq*xq2*xq3=8
x3q5=8 nietrudno wyznaczyc xq lub samo q albo samo x
Ale wstaw to do drugiego rownia piotra i policz
17 sie 21:55
awww:
![rysunek](rys/133350.png)
Kurczę, znowu się trochę nie zrozumieliśmy. Bardziej mi chodzi czemu nie możemy oznaczyć to tak
jak na obrazku moim (wiem, że nawet na oko widać, że to "nie gra", lecz wystarczy powiększyć
kwadraciki i będzie to wyglądało lepiej).
17 sie 22:03
5-latek:
17 sie 22:12
awww: No kurczę wiem że dla niektórych moje pytania są na bardzo niskim poziomie, ale mnie to
intryguje
17 sie 22:37
Mila:
Przecież możesz tak ustalić i rozwiąż zadanie.
17 sie 23:21
Mila:
5−latku, masz odpowiedź do tego zadania z prostopadłościanem z arkusza?
17 sie 23:32
Eta:
Hej Mila
Ja mam taką odp:
V=3√3d3sin3α√3+cosα
17 sie 23:57
Mila:
Dziękuję
Eto, policzę sobie jutro
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Pozdrawiam.
To odpowiedź do 3 zadania? Ja myślę o pierwszym. Dzisiaj już DOBRANOC.
18 sie 00:09
5-latek: Witaj
Milu ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Juz podaje odpowiedzi
zadanie nr 1
Krawedzie 1dm , 2dcm, 4dcm,
lub (
√3−1) dm, 2dm, 2(
√3+1)dm
Zadanie nr 2
V= 6
√3d
3sin
2α
√(sin(30o+α)*sin(30o−α)= 91570cm
3
18 sie 18:31
Mila:
Rozwiązałeś pierwsze zadanie, czy masz problem?
18 sie 18:35
5-latek:
Milu
Zrobilem to zadanie
Wstawiam te zadania przy okazji ale najbardziej zalezy mi na rownaniach trygonometrycznych
Natomiast w drugim zadaniu policzylem
| 6dsinα | |
a= |
| krawedz podstawy graniastoslypa |
| √3 | |
h wysokosc
√A'O2−AO2=
√d2−4d2sin2α = A'A
| a2√3 | | 12d2sin2*√3 | |
Sp= |
| = |
| = 3√3d2sin2α |
| 4 | | 4 | |
V= 3
√3d
2sin
2α*
√d2−4d2sin2α
Teraz nie potrafie doprowadzic do posatci dogodnej do logarytmowania
18 sie 19:01
Mila:
Po kolacji pomogę z drugim, rozumiem, że pierwsze masz?
18 sie 19:29
Mila:
Wyłącz d będziesz miał pod pierwiastkiem
√1−4sin2α i możesz liczyć V
Nie sprawdzałam Twoich wcześniejszych obliczeń, Eta ma trochę inną postać.
18 sie 19:39
awww: Co do tego zadania z blachą to moim równaniem wychodzi sprzeczność, czyli wynika że w takim
przypadku nie ma mowy o tym, aby boki tworzyły ciąg geometryczny.
Takie pytanie, skąd mam wiedzieć w przyszłości (np. na maturze) czy moja propozycja rozwiązania
będzie poprawna? Jakoś nie widzi mi się rozwiązywanie takiego zadania na 3 układy równań
18 sie 23:07
5-latek: Nalezy bardzo uwaznie czytac tresc zadania
Przeczytac prosze jeszcze raz sobie 1 zdanie tego zadania i porownac rysunki (moj i swoj )
18 sie 23:13
Adam: nie widzę u ciebie błędow odnośnie zd2 5−latku
19 sie 00:56
Mila:
![rysunek](rys/133360.png)
Zadanie 1)
1) V=q
3x
3
(qx)
3=8
qx=2
2)
P
c=2*x*q
2*x+qx*(2x+q
2x)=2x
2q
2+2x
2q+q
3*x
2⇔
P
c=2*(qx)
2+2x*(qx)+q*(qx)
2=2*2
2+2*2x+q*2
2
P
c=8+4x+4q
3)
4x+4q+8=24−4x
2
4x
2+4x+4q−16=0/:4
x
2+x+q−4=0
x
3+x
2−4x+2=0
W(1)=0
1 1 −4 2 x=1
1 2 −2 0
x
3+x
2−4x+2=(x−1)*(x
2+2x−2)
(x
2+2x−2)=0
Δ=12
| −2−2√3 | |
x= |
| ∉D lub x=−1+√3 |
| 2 | |
4)
x=1 to q=2
Krawędzie :
1,2,4
lub
Krawędzie :
| 2 | |
√3−1,2, 2* |
| =2*(√3+1) |
| √3−1 | |
√3−1,2, 2*(√3+1)
================
19 sie 17:39