ROZWI ĄŻ WIELOMIAN
beti19: Proszę pomóżcie w zadaniu
Rozwiąż wielomian za pomocą twierdzenia Bezout'a
−x
3+3x
2−x−1 = 0 wypisuje dzielniki wyrazu wolnego : {−1, 1}
podstawiam:
W(−1) = (−1)
3+3*(−1)
2−(−1) −1 = −3
W (1) = (1)
3+3*1
2−1−1= 1+3−1−1 = 2
no i co dalej
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
16 sie 22:42
Jack: Policz jeszcze raz za równo W(−1) jak i W(1)
16 sie 22:45
beti19: Ja nie widzę błędu ....
proszę niech mi ktoś pokaże gdzie ja to źle liczę .......
W(−1) =(−1)3 +3(−1)2 −(−1)−1 = (−1)+3+1−1 = − 2
W (1) = (1)3+3(1)2−1−1 = 1+3−1−1 = 2
no w żadnym przykładzie nie wychodzi 0
16 sie 22:58
Adamm: masz − przed x3
16 sie 22:59
Eta:
W(1)=−(1)3+3(1)2−1−1= −3+3=0
16 sie 23:03
beti19: dzięki Adamm i Eta
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
ja poprostu nie wpadłam na to że ten minus jest przed x
na Was to zawsze można liczyć − dziekuje
16 sie 23:07