trójkąt
Jasiek:
W trójkącie o bokach a=6 ,b=5 i c>b i c>a
Wysokości w odpowiedniej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny
Oblicz długość boku c
16 sie 22:01
Jack:
c = 7
16 sie 22:01
Jack: a nie, wysokosci, hah, zle przeczytalem.
16 sie 22:02
Adamm: c=7,5
16 sie 22:09
Eta:
![rysunek](rys/133340.png)
2P=h*c , 2P=5*w , 2P=6*u
| 2P | | 2P | | 2P | |
h= |
| , w= |
| , u= |
| |
| c | | 5 | | 6 | |
oraz h,u,w −− tworzą ciąg arytmetyczny
bo ( najkrótsza wysokość jest poprowadzona na najdłuższy bok ..........
to 2u=h+w
===========
16 sie 23:13