Rownanie trygonometryczne
5-latek: na dzisiaj juz ostastnie rownanko
sin(x+30o)+cos(x+60o)= 1+cos2x
Nie wiem jak sie do tego zabrac (lewa strona )
16 sie 20:50
karty do gry : Zawsze możesz ją rozpisać wykorzystując wzory na sinus/cosinus sumy kątów.
16 sie 20:54
Adamm: cos(x+60
o)=sin(−x+30
o)
| | x+y | | x−y | |
sinx+siny=2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
sin(x+30
o)+sin(−x+30
o)=cosx
cosx=1+cos2x
cos2x=cos
2x−sin
2x=2cos
2x−1
2cos
2x=cosx
cosx=0 lub cosx=1/2
16 sie 21:00
5-latek: Ok. dzieki z rozwiazanie
Musze gdzies doczytac to przeksztalcenie pierwsze
16 sie 21:17
16 sie 21:23
Adamm: sin(90o−α)=cosα
α=x+60o
16 sie 21:24
Mila:
To szkoda, że to ostatnie zadanie. Ożywiasz forum
16 sie 21:34