Rownanie trygonometryczne nr5
5-latek: Rozwiaz rownanie
| 2sin2(x/2) | |
tgx−sinx= |
| |
| 2cosx | |
2sin
2(x/2)= ?
16 sie 18:39
Jerzy:
Wykorzystaj cos2x = 1 − sin2x − sin2x
16 sie 19:04
16 sie 19:08
5-latek: Mila najpierw twoja podpowiedz
sin2x+cos2x=1
cos2x= 1−sin2x
Teraz jak dojsc do
cosx= 1−sin2(x/2) ?
16 sie 19:42
Jerzy:
19: 04...podstaw x/2...to to samo.
16 sie 19:56
5-latek: czekaj Jerzy
cos2x= c0s2x−sin2x= 1−sim2x−sin2x= 1−2sin2x
Teraz do cos(2x) wstawaim polowe argumentu i bede mial cosx
Tak samo do prawej stron wstawaim polowe argumenu i mam 1−2sin2(x/2)
wobec tego
cos(x)= 1−sin2(x/2)
wobec tego
Teraz mam nastepne pytanie
Czemu jest rowne 2cos2(x/2) ?
16 sie 20:09
Mila:
Korzystasz z wzoru:
cos(2x)=cos
2x−sin
2x=1−sin
2x−sin
2x=1−2sin
2x
Zatem:
16 sie 20:10
5-latek: Mila ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Cos sie rozmijamy dzisiaj
16 sie 20:10
Mila:
cos(2x)=cos2x−sin2x=cos2x−(1−cos2x)=2cos2x−1
16 sie 20:11
5-latek: To dalej z tym rownaniem
sinx | | 1−cosx | |
| −sinx= |
| |
cosx | | 2cosx | |
jesli pomnoze teraz obie strony przez 2cosx to mam
2sinx−2sinxcosx= 1−cosx
2sinx−2sinxcosx+cosx−1=0
Teraz nalezaloby to chyba pogrupowac ale nie mam pomyslu
16 sie 20:18
Jerzy:
Wylacz 2sinx
16 sie 20:22
5-latek: 2sinx(1−cosx)−1(1−cosx)=0
(2sinx−1)(1−cosx)=0
| 1 | | 1 | |
2sinx−1=0 to 2sinx=1 to sinx= |
| to sinx= sin |
| π |
| 2 | | 6 | |
| 1 | | 1 | |
to x= |
| π+2kπ lub x= π− |
| π+2kπ gdzie k∊C |
| 6 | | 6 | |
cosx=1 to cosx= cos0 to x= 0+2mπ gdzie m∊C
16 sie 20:43
Mila:
To już zostawiam Cię dla kolegi Jerzego, bo dublujemy się.
16 sie 20:46
5-latek: Skoro musisz
16 sie 20:52