Równanie różniczkowe II rzędu
Rakieta: Hej, mam takie oto równanie, coś mi nie wychodzi.
y''+4y=4cosx−sinx
Próbuje rozwiązać metodą przewidywań
r1=2i, r2=−2i
y=yj+yp
yj=C
1cos2x+C
2sin2x
yp=Acosx+Bsinx
yp'=−Asinx+Bcosx
yp''=−Acosx−Bsinx
−Acosx−Bsinx−4Asinx+4Bcosx=4cosx−sinx
yp=sinx
y=(C
1cos2x+C
2sin2x)sinx
16 sie 17:52
Adamm: −Acosx−Bsinx−4Asinx+4Bcosx=4cosx−sinx
nagle pojawił się minus
16 sie 17:56
Adamm: widocznie podstawiłeś yp' pod y, dlatego jest źle
16 sie 18:03
Rakieta: Dzięki, moje niedopatrzenie. Teraz wychodzi mi dobrze. W ostatnim równaniu powinno być yp a nie
yp'.
16 sie 18:04