rownanie trygonometryczne
5-latek: Rozwiaz rownanie
| | 1 | | 1 | |
sinx+cosx= |
| + |
| |
| | sinx | | cosx | |
dla sinx≠0 a takze cosx≠0
| | sinx+cosx | |
sinx+cosx = |
| |
| | sinxcosx | |
| | sinx+cosx | |
sinx+cosx− |
| =0 |
| | sinx*cosx | |
Pomnoze obie strony rownania przez sinxcosx
(sinx+cosx)(sinxcosx)−sinx+cosx)=0
(sinx+cosx)[(sinxcosx−1)]=0
sinx+cosx=0
dzele przez cosx dla cosx≠0
| | π | |
tgx+1=0 to tgx=−1 tgx= tg(−π/4) to x= − |
| +kπ |
| | 4 | |
lub sinx*cosx−1=0
stad sinxcosx=1
jak dalej to zrobic ?
16 sie 16:04
Adamm: 2sinxcosx=2
sin2x=2
16 sie 16:13
Mila:
| | sinx+cosx | |
sinx+cosx− |
| =0 |
| | sinx*cosx | |
| | 1 | |
(sinx+cosx)*(1− |
| )=0 |
| | sinx*cosx | |
16 sie 16:43
5-latek: Dzien dobry
Milu 
Za chwile wroce do tego zadania
16 sie 17:28
5-latek: Adamm
| | 1 | |
mam tak sinx*cosx−1 = |
| (sin2x−2)≠0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
sin2x= 2cosxsinx wiec sinxcosx = |
| sin2x |
| | 2 | |
| | 1 | |
Teraz zeby zostalo (−1) nalezy odjac (−2) bo |
| *(−2)=−1 |
| | 2 | |
To OK .
Tylko dlaczego napisali w zbiorze ze to ≠0 (tego nie czaje .
16 sie 17:56
Adamm: sinx*cosx=1
2sinx*cosx=2
sin2x=2
ale sin2x przyjmuje wartości z przedziału od −1 do 1, więc nie może być równy 2
rozumiesz?
16 sie 17:58
5-latek: Tak rozumiem . Dziekuje CI
Bylo to zadanie maturalne z 1960r w Zielonej Gorze .
16 sie 18:02
5-latek: Milu
To wrocmy do 16 : 43
Druga linijka
sinx+cosx=0 to juz mamy
Co z tym zrobic ?
czy do wspolnego mianownika to spraowadzic ?
czy jedynke zamienic na sin
2x+cos
2x?
16 sie 18:30
Mila:
sinx*cosx=1 /*2
2sinx*cosx=2
sin(2x)=2 brak rozwiązań.
16 sie 19:10
5-latek: dzieki Milu
16 sie 19:36