Zadanie na myslenie z prawdopodobienstwa
Paul_markito: Trzech matematykow spotyka się na kolacji w restauracji. Kelner informuje ich, że rachunek
został już opłacony przez anonimową osobę. Mógł to być jeden z obecnych bądź agencja wywiadu.
Matematycy chcą się dowiedzieć czy sponsorem był któryś z nich lecz żaden nie chce zdradzić
czy zapłacił. Możliwe jest również, ze jeden z nich okazal się 1000 klientem i jego kolacja
nie zostala wliczona w rachunek, wówczas rachunek, oplacony przez anonimowa osobe wynoslby
tyle samo ile rachunek za kolacje dla 3 osobow.
Możliwe jest również, ze tylko jeden matematyk zamówił kolację, a reszta przyniosła właśną.
Wówczas nie jest jasne czy matematyk sam za nią zapłacił, czy ktorys z nich mu ją zafundował,
czy agencja wywiadu, czy po prostu nie musiał płacić, ze względu na to, że był ksiegowym szefa
kuchni. Oblicz prawdopodobieństwo wystąpienia każdej z tych sytuacji oraz możliwych układów
tych sytuacji. Przyjmij, że jeśli osoba opłacila swój rachunek to 1, w przeciwnym wypadku 0.
Jeśli osoba opłaciła rachunek sobie i komuś to 2, jeśli wszystkim to 3, jeśli agencja wywiadu
to −1, jeśli kelner wziął napiwek to 10, jeśli osoba została 1000 klientem to (3−1), w
przypadku gdy nikt nie zaplacil to 6, w przypadku gdy jednej osobie zapłacono za kolację,a
pozostali przynieśli własną to (3−1)/2.
16 sie 14:57
zachariasz :
![rysunek](rys/133342.png)
1 xor 1 xor 0 = 0
1 xor 0 xor 0 = 1
1 xor 2 xor 0 = 1
1000 xor 0 xor 0 = 1
3−1 xor 3−1 xor 0 = 1
6 xor 6 xor 6 = 0
1 xor 1 xor 0 = 0
−1 xor 3−1 xor 0 xor 0 = 1/0
1 xor 1 xor 0 = 0
1 xor 0 xor 0 = 1
0 xor 0 xor 0 = 1
2 xor 2 xor 2 = 0
to funkcje boolowskie, poczytaj sobie o nich, prawdopodobienstwa nie da sie wyliczyc
17 sie 15:55
zachariasz : w 8 ma byc 1
17 sie 15:57