okrąg
kama: Zrobiłam zadanie: W okrąg o promieniu R wpisano trójkąt ostrokątny równoramienny, którego
podstawa ma długość R√2. Jaka jest miara kąta przy podstawie trójkąta.
Z tw.sinusów wyszło mi 67,5 stopnia w odpowiedzi jest 90 ! Jak ?Mam dobrze i jest błąd w
odpowiedzi czy zrobiłam źle ?
16 sie 14:16
Jerzy:
Jest rzeczą niemożliwą, aby miara kąta przy podstawie trójkata wynosiła 900.
16 sie 14:19
Adamm:
Jerzy ?
16 sie 14:21
Jerzy:
Zgoda Adamm ... , ale tutaj mowa o trójkącie równoramiennym.
16 sie 14:24
kama: Wiem, tylko znowu ten mój brak pewności i zasada niech mądrzejsi się wypowiedzą, ale dobrze mi
wyszło 67,5 tak?
16 sie 14:25
mat:
| 180−45 | |
Przy podstawie jest |
| =67.5o |
| 2 | |
czyli tak
16 sie 14:36
kama: tak mam, dziękuję
16 sie 14:48
an:
![rysunek](rys/133338.png)
Jeżeli AB=
√2R ⇒ABDE jest kwadratem
kąt przecięcia przekątnych, oraz kąty w okręgu
∡ASB=90
o⇒∡ACB=45
o∡ABC=67,5
o
16 sie 16:52
Eta:
![rysunek](rys/133339.png)
ΔAOB prostokątny równoramienny
|AOB|=90
o to kąt|ACB| −− wpisany oparty na tym samym łuku AB ma miarę 45
o
2β=180
o−45
o ⇒
β=67,5
o
16 sie 20:44