dowieść że równanie ma 10 rozw rzeczywistych.
Betoniara: Dowieść, że równanie:
x2 = 25*π2*cos(x)
Ma co najmniej 10 rozw rzeczywistych
16 sie 13:09
Betoniara: Próbowałem z Darboux, ale strasznie dużo roboty, na bank jest o wiele prostsze rozwiązanie.
16 sie 13:12
mat: te pierwiastki są w x∊[−5π,5π]...
16 sie 13:28
karty do gry : f(x) = x2 − 25π2 cos(x)
f(0) < 0
f(π) > 0
f(2π) < 0
f(3π) > 0
f(4π) < 0
f(5π) > 0
Na przedzialach :
[0 , π]
[π , 2π]
[2π , 3π]
[3π , 4π]
[4π , 5π]
znajdują się rozwiązania .
Stąd na przedziale [0 , 5π] znajduje się przynajmniej 5 pierwiastków, wystarczy powołać się na
parzystość f.
16 sie 13:35
:
Obie funkcje ciągłe, parzyste, wystarczy pokazać, że jest (przynajmniej) 5 rozwiązań
rzeczywistych dla x>0:
| | x | |
f(x)=( |
| )2 jest rosnąca, f(0)=0, f(5π)=1 |
| | 5π | |
cos(x) na przedziałach (0,π), (2π,3π), (4π,5π) jest malejący (od 1 do −1)
cos(x) na przedziałach (π,2π), (3π,4π) jest rosnący (od −1 do 1)
stąd dla każdego przedziału musi istnieć rozwiązanie (wykresy się przecinają)
https://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+cosx,+(x%2F(5pi))%5E2+for+range+0%3Cx%3C5pi
16 sie 13:36
Pytający:
16 sie 13:36
Betoniara: | | π | |
@karty do gry ej banalne, a ja się szczypałem z np |
| bo się bałem że mi do 5π rozw nie |
| | 3 | |
starczy
17 sie 12:34
Betoniara: haha jakie proste, dzięki wszystkim!
17 sie 12:34